top of page
Search
  • Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

Γιατί χρειάζεσαι έναν Career Coach;

Updated: Sep 8, 2020

Ένα συχνό φαινόμενο είναι οι άνθρωποι να μην αισθάνονται ικανοποιημένοι από την εργασία που έχουν επιλέξει ή να αισθάνονται ότι δεν υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης στο επάγγελμά τους. Ένας Career Coach μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των δεξιοτήτων εκείνων του ατόμου που επιδέχονται βελτίωση και μέσω της Coaching παρέμβασης μπορεί να το βοηθήσει να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλάνο για την επίτευξη του Στόχου του ή την επιθυμητή αλλαγή.

Σε περιπτώσεις λοιπόν που το άτομο βρίσκεται σε δίλημμα για την επιλογή σταδιοδρομίας, ή χρειάζεται ενδυνάμωση για τη διαχείριση κρίσεων στο εργασιακό περιβάλλον ή επιθυμεί την αλλαγή καριέρας, η συνεργασία με έναν Career Coach μπορεί να είναι μια σπουδαία επένδυση για την καριέρα του και να το φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην επαγγελματική ολοκλήρωση και επιτυχία.

Ποιος ο ρόλος ενός Career Coach;

Ο ρόλος ενός Career Coach είναι να υποστηρίξει τον πελάτη του μέσα από συγκεκριμένη μεθοδολογία και εξειδικευμένα εργαλεία να δρομολογήσει τις αλλαγές που θέλει, να θέσει στόχους, να αναγνωρίσει τις δυνάμεις του και τις αδυναμίες του καθώς και να εστιάσει στα θετικά του στοιχεία για να δημιουργήσει την καριέρα που επιθυμεί.

Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι το περιεχόμενο των συνεδριών το φέρνει ο πελάτης, και όχι ο Coach. Ο ρόλος του Coach είναι να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει το προσωπικό του όραμα για την επαγγελματική του πορεία και να το κινητοποιήσει να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλάνο για την εξέλιξη της καριέρας του, καθώς και να το βοηθήσει να αποκτήσει μια νέα οπτική σε καταστάσεις που φαίνονται αδιέξοδες.

Πότε είναι αποτελεσματικός ένας κύκλος συνεδριών;

Η μεθοδολογία παραμένει στη βάση της ίδια, αλλά για να είναι αποτελεσματική μια συνεδρία Coaching οφείλει να προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τις γνώσεις και τις δεξιότητες του ατόμου ή της ομάδας εάν πρόκειται για ομαδικό πρόγραμμα. Ο Coachee έτσι μπορεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να ανακαλύψει ή να «θυμηθεί» τις δυνατότητες που έχει για να νιώσει πιο δυνατός και να πετύχει τους στόχους που πραγματικά θέλει. Αυτό λοιπόν, στις εφαρμογές που αφορούν τον εργασιακό τομέα, βοηθά κατά συνέπεια το άτομο να έχει πολύ πιο αυξημένες επιδόσεις.

Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο Career Coach;

Το βασικό κριτήριο στην επιλογή ενός Career Coach είναι να είναι επαγγελματίας Coach, με εκπαίδευση σε διαπιστευμένες σχολές, που ακολουθούν τον κώδικα ηθικής δεοντολογίας που ορίζουν οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκοί οργανισμοί Coaching. Καλό επίσης είναι να εξετάσετε την εμπειρία του καθώς και το συνολικό του επαγγελματικό προφίλ και να προτιμήστε προγράμματα τα οποία είναι πιστοποιημένα από διεθνείς συλλόγους του κλάδου, όπως το European Mentoring & Coaching Council, το Association for Coaching και το International Coach Federation.

Ο κατάλληλος Coach είναι αυτός που μέσα από τις συναντήσεις θα κάνει τον πελάτη να αισθανθεί ότι διαμορφώνεται μια μη κατευθυντικού τύπου, ισότιμη σχέση, μέσα στην οποία μπορεί να ανακαλύψει τον εαυτό του, ενδυναμώνεται, έρχεται σε επαφή με τα θετικά του συναισθήματα και ενεργοποιείται. Η σχέση αυτή δηλαδή θα είναι μία συμμαχία. Το Coaching είναι εστιασμένο στο όραμα, τον στόχο, τη δράση και τη λύση και προσανατολισμένο στο μέλλον.

Σε ποιες φάσεις τις Σταδιοδρομίας μου, μπορεί να με βοηθήσει ένας Career Coach;

Η αναζήτηση για την επαγγελματική σταδιοδρομία ξεκινά από νωρίς. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων, όπως είναι φυσιολογικό, δεν γνωρίζει ποια επαγγελματική πορεία θα πρέπει να ακολουθήσει. Εκεί, ξεκίνα μια αναζήτηση για την εύρεση της ορθής σταδιοδρομίας, η οποία για κάποιους μπορεί και να διαρκέσει για χρόνια. Η συνεργασία με έναν Career Coach, μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο να ανακαλύψει και να ευθυγραμμιστεί με τις δεξιότητες και το όραμά του, να διαχειριστεί το άγχος του, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση και τις επιδόσεις του και τέλος να επιλέξει συνειδητά πώς θα χτίσει τη σταδιοδρομία του.

Σε μια πιο εξελιγμένη φάση της καριέρας του επίσης, το άτομο σε συνεργασία με έναν έμπειρο Coach και εάν είναι πραγματικά αποφασισμένο για αλλαγή, μέσα σε ένα διάστημα 6 μηνών θα μπορεί να εντοπίσει ποια θα είναι η νέα του καριέρα και να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλάνο για τη μετάβαση αυτή.

Τo εύρος των θεμάτων που μπορεί να απασχολήσουν τις συνεδρίες Coaching είναι ιδιαίτερα μεγάλο και η συνεργασία με έναν Career Coach μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση της επαγγελματική σας ζωής, όπως για παράδειγμα εάν η δουλειά σας έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο σε εσάς και αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα χαμηλής ικανοποίησης ή burn out. Αυτή λοιπόν, είναι μια στιγμή που θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό.

Επίσης, εάν στους στόχους σας είναι να εξελίξετε την ήδη υπάρχουσα καριέρα σας, να διαχειριστείτε τις προκλήσεις του εργασιακού περιβάλλοντος, να διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο σας, να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής ή πρόκειται να αναλάβετε ένα νέο εργασιακό ρόλο, η συνεργασία σας με έναν Career Coach θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Ποια είναι τα οφέλη της συνεργασίας με έναν Coach;

Το πιο σημαντικό όφελος είναι η αίσθηση της αυτοπεποίθησης και της αυτο-αποτελεσματικότητας που αποκτά κάποιος όταν έχει πλέον ξεκάθαρο προσωπικό επαγγελματικό όραμα, γνωρίζει τι θέλει να πετύχει και κατέχει το πλάνο για να το ολοκληρώσει.

Το Coaching έρχεται να ικανοποιήσει την ανάγκη των ανθρώπων για να μπουν σε μια σχέση ενδυνάμωσης και αυτογνωσίας χωρίς να είναι θεραπευτική. Έρχεται εν ολίγοις να καλύψει την ανάγκη του ατόμου να μιλήσει για τους στόχους του, να αρχίσει να σκέφτεται με τη λογική της στοχοθεσίας και να ενισχύσει την αυτοπαρατήρησή του.


31 views0 comments

Comments


bottom of page