Ένα πρόσφατο άρθρο του HBR υπογραμμίζει τις δεξιότητες που μπορεί να στερείται ένας ευγενικός και θετικός manager, όπως την ικανότητα του να δίνει αρνητικό feedback στην ομάδα του, το θάρρος να «ταράζει τα νερά» και να οδηγεί στην αλλαγή, τη δημιουργικότητα να σκέφτεται έξω από πλαίσια. Αυτά τα κενά ωστόσο, δεν είναι αποτέλεσμα ελλιπούς συναισθηματικής νοημοσύνης, είναι απλώς απόδειξη ότι οι δεξιότητές του στο κομμάτι του Emotional Intelligence (EI) είναι άνισες. Στο μοντέλο της EI και της ηγετικής αριστείας που αναπτύχθηκε μετά από πάνω από 30 χρόνια μελέτης των πλεονεκτημάτων των εξαιρετικών ηγετών, διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη μιας καλά ισορροπημένης σειράς συγκεκριμένων δεξιοτήτων EI προετοιμάζει πραγματικά έναν ηγέτη για ακριβώς αυτά τα είδη δύσκολων προκλήσεων.
Υπάρχουν πολλά μοντέλα συναισθηματικής νοημοσύνης, το καθένα με το δικό του σύνολο ικανοτήτων. Το μοντέλο EI περιλαμβάνει τέσσερις τομείς:
Αυτογνωσία
Αυτοδιαχείριση
Κοινωνική ευαισθητοποίηση
Διαχείριση σχέσεων
Στους τομείς αυτούς περιλαμβάνονται δώδεκα καίριες δεξιότητες EI, δεξιότητες που είτε έχει ήδη αναπτύξει το άτομο, είτε που μπορεί να αναπτύξει, οι οποίες του επιτρέπουν εξαιρετική απόδοση στην εργασία ή ως ηγέτης (παρουσιάζονται στην παρακάτω εικόνα). Αυτές αφορούν τομείς στους οποίους ένας manager μπορεί να είναι ήδη ισχυρός: ενσυναίσθηση, θετική προοπτική και αυτοέλεγχος, αλλά περιλαμβάνουν επίσης και σημαντικές δεξιότητες όπως ο προσανατολισμός στο επίτευγμα, η επιρροή, η διαχείριση συγκρούσεων, η ομαδική εργασία και η εμπνευσμένη ηγεσία στα οποία μπορεί να υστερεί. Οι δεξιότητες αυτές απαιτούν εξίσου εμπλοκή με τα συναισθήματα όσο ο πρώτος τομέας και πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία και να αποτελούν εξίσου μέρος των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων κάθε ατόμου που βρίσκεται σε θέση ηγεσίας.
Source HBR
Commenti