Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα. Όπως ο φόβος, συνιστά συνήθως μια απάντηση σε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, που ενεργοποιεί το νευρικό μας σύστημα και προκαλεί μια συγκεκριμένη αντίδραση. Υπάρχει, ωστόσο, μια ειδοποιός διαφορά. Ενώ ο φόβος τείνει να επικαλεστεί μία απάντηση ανακωχής στο πρόβλημα, ο θυμός μας φέρνει σε μία κατάσταση αγώνα.
Κοντολογίς, λειτουργεί ως ένα κύμα ενεργοποίησης της ενέργειας, που αποτελεί ως επί τω πλείστον ένα κίνητρο δράσης πάνω στο συναίσθημα, προκειμένου να το εκφορτώσει. Υπό την έννοια αυτή, ο θυμός ενεργοποιεί και ενθαρρύνει. Σε κάθε περίπτωση, δεν συνιστά απλώς την κάλυψη του φόβου ή της θλίψης. Είναι ένα άλλο συναίσθημα. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε αυτή τη διάκριση, διότι η αναγνώριση και η αποδοχή του συναισθήματός μας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανακούφισης και της θεραπευτικής σχέσης.
Το πρόβλημα με το θυμό είναι η αυτόματη υπόθεση ότι μόνο επειδή το νιώθουμε, πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Η αλήθεια είναι ότι, μολονότι ο θυμός είναι κάτι περισσότερο από ένα δευτερεύον συναίσθημα, σπάνια λειτουργεί μόνος του. Ο θυμός συνδέεται συνήθως με άλλα συναισθήματα.
Εάν μπορέσουμε, λοιπόν, να παλέψουμε με τις φλόγες που καίνε μέσα μας εξαιτίας αυτού του συναισθήματος, αυτό που πιθανότατα θα ανακαλύψουμε είναι μια σειρά συναισθημάτων που τον συντροφεύουν μεταξύ των οποίων η θλίψη, η απογοήτευση, η ταπείνωση και ο φόβος.
Εντούτοις, ο θυμός είναι το ευκολότερο συναίσθημα που μπορούμε να βιώσουμε. Εάν φερ' ειπείν χρεώνεται με την οργή, δεν χρειάζεται να βιωθεί ο πόνος και η θλίψη που κρύβονται πίσω από αυτήν. Όταν, όμως, καλυφθεί η απόσταση μέσα από το φάσμα των σύνθετων συναισθημάτων του ατόμου, τότε είναι σε θέση να πάρει απαντήσεις σχετικά με την κατάστασή του.
Αποδεχόμαστε τον θυμό μας σημαίνει ότι ξέρουμε ότι μπορούμε να το φροντίσουμε, να τον μετατρέψουμε σε μια νέα σκέψη και πράξη ζωής. «Κάθε συναίσθημα που αισθανόμαστε είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον εσωτερικό μας κόσμο».
Μέσα από αυτή τη δήλωση μαθαίνουμε πώς να περιηγούμαστε στις προκλήσεις της ζωής, καθοδηγώντας τον εαυτό μας με τη σοφία των δικών μας εμπειριών. Τι θα συμβεί εάν την επόμενη φορά που θα νιώσετε θυμωμένος, τον αγκαλιάσετε; Τι θα συμβεί εάν, αντί να απορρίψετε ή να αποφορτίσετε το θυμό, τον αφουγκραστείτε; Τι θα μπορούσατε να μάθετε για τον εαυτό σας; Τι θα ανακαλύπτατε;" source: www.psychologynow.gr
Comments