Το να κάνουμε τους άλλους να αποδεχτούν το feedback μας μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση, ειδικά όταν είναι κρίσιμο. Ανησυχώντας συνήθως οι managers ότι τα σχόλιά τους μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγικότητα ή σε αρνητικά συναισθήματα, καταφεύγουν σε τεχνικές όπως ο «έπαινος σάντουιτς» όπου δίνεται πρώτα θετικό feedback, έπειτα αρνητικό και ξανά θετικό, καταλήγοντας να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό τελικά. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι μια αδύναμη κουλτούρα ανατροφοδότησης που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αποφυγή, τη σύγχυση και την αυταπάτη.
Αυτή η δυναμική μπορεί να αλλάξει με καλύτερη επικοινωνία - και μια πιο τολμηρή νοοτροπία. Όταν οι συζητήσεις γύρω από την απόδοση τροφοδοτούνται από τη συνεργασία, το τοπίο αλλάζει. Όχι μόνο οι managers απολαμβάνουν καλύτερες σχέσεις με τις ομάδες τους, αλλά και τα σχόλιά τους μπορεί να παράγουν μεγαλύτερη χαρά και όχι φόβο.
Αντί να βασίζονται σε ένα ιεραρχικό feedback, οι managers θα πρέπει να εξετάσουν ένα μοντέλο συνεργασίας που θα διανέμει ισχύ και θα αυξάνει την αμφίδρομη συζήτηση με τις ομάδες τους - οδηγώντας σε μια πιο αυθεντική και ουσιαστική εμπειρία ανατροφοδότησης που ενισχύει την εμπιστοσύνη, ρέει με τον ρυθμό της εργασίας και δημιουργεί τις συνθήκες για θετική και διαρκή αλλαγή. Είναι μια καλύτερη προσέγγιση στη διαχείριση των ατόμων διότι εστιάζει στην υποβολή ερωτήσεων και όχι στις εντολές.
Κάνοντας τη μετάβαση από μια αδύναμη κουλτούρα ανατροφοδότησης σε μια εστιασμένη στη βελτίωση, την ανάπτυξη και βασισμένη στην εμπιστοσύνη κουλτούρα feedback απαιτείται πρακτική, αλλά είναι κάτι που κάθε leader μπορεί να κάνει με τα σωστά εργαλεία και καλή πρόθεση.
Ακολουθούν μερικές προτάσεις για την ανάπτυξη μιας καλύτερης κουλτούρας ανατροφοδότησης :
Ερωτήσεις Ήρωα
Ξεκλειδώστε τις δυνατότητες των υπαλλήλων σας, θέτοντας «ερωτήσεις ήρωα» που εστιάζουν στα δυνατά τους σημεία και στις ιστορίες επιτυχίας τους. Αυτές οι ερωτήσεις αναδεικνύουν πώς τα άτομα αντιλαμβάνονται τις ικανότητες και τις συνεισφορές τους.
Πες μου για μια χρονική στιγμή αυτόν τον μήνα που ένιωσες ενέργεια.
Τι έχεις μάθει για τον εαυτό σου από την εργασία σε αυτό το project;
Ποια δυνατά στοιχεία σου βρήκες πιο χρήσιμα σε αυτό το project;
Ποιους βοήθησες πρόσφατα και τι διαφορά παρατηρήσατε στη δουλειά τους και τη δική σου;
Το να ζητείται από τα μέλη της ομάδας να κοιτάξουν πίσω σε αυτές τις χρονικές στιγμές αιχμής βοηθά τους managers να κατανοήσουν καλύτερα τι χρειάστηκε για να φτάσουν εκεί - και, το πιο σημαντικό, τι θα χρειαζόταν για να φτάσουν ξανά εκεί.
Διάγνωση προκλήσεων
Όταν οι υπάλληλοι υπαινίσσονται μια πρόκληση, δώστε προσοχή στο πώς το επικοινωνούν. Αυτό το άτομο δείχνει απροθυμία; Τι μεταφέρει η γλώσσα του σώματος και ο τόνος της φωνής; Αυτή η διαδικασία παρατήρησης και ενεργητικής ακρόασης μπορεί να ειδοποιήσει τους managers για τον αόρατο συναισθηματικό φόρτο εργασίας και πώς μπορεί να επηρεάζει την απόδοση. Μπορείτε να αποκαλύψετε την αντίληψη του υπαλλήλου για το πώς αντιλαμβάνεται και βιώνει την πρόκληση ώστε να δείτε πώς να το αντιμετωπίσετε με αυτές τις ερωτήσεις:
Τι αποτέλεσμα προσπαθείς να επιτύχεις;
Τι είναι αυτό που συμβαίνει; Γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει;
Τι έχεις δοκιμάσει μέχρι στιγμής; Πώς έχεις διαχειριστεί παρόμοιες προκλήσεις στο παρελθόν;
Έχεις προσπαθήσει να επιλύσεις αυτήν την πρόκληση; Τι συνέβη ως αποτέλεσμα;
Το να βοηθηθούν λοιπόν τα μέλη της ομάδας στο να αναγνωρίσουν τις εργασιακές προκλήσεις μπορεί να είναι ένα ικανό πρώτο μέτρο ανακούφισης. Όταν τα ζητήματα τίθενται ανοιχτά και οι δύο πλευρές αποκτήσουν σαφήνεια, μπορούν να ξεκινήσουν να εργάζονται προς μια κοινή λύση.
Διαμορφώστε το μονοπάτι
Εάν η απόδοση είναι ένα ταξίδι, τότε είναι καθήκον του manager να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας πορείας προς τη δέσμευση. Μόλις τα μέλη της ομάδας προτείνουν μια πορεία προς τα εμπρός, οι managers θα πρέπει να παρέχουν καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα. Αυτό διαμορφώνει μια συζήτηση εστιασμένη στην πρόοδο με δυνατότητα δράσης, κάνοντας το feedback πιο συγκεκριμένo. Δοκιμάστε να κλείσετε την ανταλλαγή του feedback με ερωτήσεις όπως:
Πώς νομίζεις ότι θα ενεργήσεις σε αυτό;
Τι σε εμποδίζει να επιτύχεις τους στόχους σου;
Τι θα συνέβαινε εάν το δοκίμαζες;
Πώς μπορώ να σε βοηθήσω να αναδιαμορφώσεις τις συνθήκες της επιτυχίας σου;
Το σωστό feedback βοηθά τα μέλη της ομάδας να κατανοήσουν τα δυνατά τους σημεία, παρέχει ενθάρρυνση και καθοδήγηση για να τα αξιοποιήσουν. Με την ενεργητική ακρόαση και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της ομάδας και της ηγεσίας μπαίνουν οι προϋποθέσεις για θετική και διαρκή αλλαγή. Αυτή η μικρή προσαρμογή στη νοοτροπία μπορεί να δημιουργήσει μια διαφορετική εργασιακή πραγματικότητα και να βοηθήσει τους άλλους να δουν τον εαυτό τους με έναν εντελώς νέο τρόπο.
Comments