top of page
Search
  • Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

Οι 5 ερωτήσεις που θα πρέπει να θέσετε στο ξεκίνημα μιας νέας δουλειάς

Updated: Sep 8, 2020

Οι ενέργειες που κάνετε κατά τους πρώτους μήνες σε μια νέα δουλειά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιτυχία σας ή την αποτυχία.

Αυτά λοιπόν είναι τα 5 πιο σημαντικά ερωτήματα που μπορείτε να θέτετε στον εαυτό σας τακτικά προκειμένου να παραμένετε συνδεδεμένοι και να έχετε μια καθαρή εικόνα της εργασιακής σας πραγματικότητας:

  • Πώς θα δημιουργήσω αξία;

Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση. Γιατί μπήκατε σε αυτόν τον ρόλο; Τι περιμένουν οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι να πετύχετε; Σε ποιο χρονικό διάστημα; Πώς θα αξιολογηθεί η πρόοδός σας; Καθώς προσπαθείτε να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, λάβετε υπόψη ότι η πραγματική απάντηση μπορεί να μην είναι αυτό που σας είπαν όταν προσληφθήκατε για τη θέση. Μπορεί επίσης να αλλάξει καθώς τα πράγματα εξελίσσονται και εσείς μαθαίνετε περισσότερα. Θυμηθείτε επίσης ότι πιθανότατα μπορεί να έχουν αποκλίνουσες απόψεις για το τι συνιστά «επιτυχία». Είναι σημαντικό να κατανοήσετε το πλήρες σύνολο των προσδοκιών, ώστε να μπορείτε να τις συνδυάσετε και να τις ικανοποιήσετε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

  • Πώς αναμένεται να συμπεριφερθώ;

Εφόσον δεν έχετε προσληφθεί για να αλλάξετε την κουλτούρα του νέου οργανισμού, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κατανοήσετε και να συμμορφωθείτε με τους πιο σημαντικούς κανόνες συμπεριφοράς. Το να θεωρήσετε ότι «δεν ανήκω εδώ» μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και, τελικά, σε εκτροχιασμό. Καθώς επίσης προσπαθείτε να κατανοήσετε τους βασικούς κανόνες, λάβετε υπόψη ότι ενδέχεται και να διαφέρουν μεταξύ των τμημάτων του οργανισμού ή να εξαρτώνται από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεστε.

  • Τίνος η υποστήριξη είναι κρίσιμη;

Η επιτυχία σας είναι πιθανό να εξαρτάται και από άτομα με τα οποία δεν έχετε άμεση συνεργασία. Συνεπώς, πρέπει να χτίσετε συμμαχίες. Το σημείο εκκίνησης για να γίνει αυτό είναι να κατανοήσετε το πολιτικό τοπίο του νέου σας οργανισμού και να μάθετε να «πλοηγείστε». Ποιος έχει δύναμη και επιρροή; Τίνος η υποστήριξη είναι ζωτικής σημασίας και γιατί; Οπλισμένοι με πληροφορίες γύρω από το «ποιος και γιατί», μπορείτε να εστιάσετε στο πώς θα εξασφαλίσετε την υποστήριξή τους. Συνήθως αυτό συνεπάγεται κάτι περισσότερο από την οικοδόμηση σχέσεων. Πρέπει να καταλάβετε τι προσπαθούν να πετύχουν οι άλλοι και πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε. Η αμοιβαιότητα είναι το ισχυρότερο θεμέλιο για την οικοδόμηση συμμάχων.

  • Πώς θα επιτύχω νωρίς κάποιες νίκες;

Οι ηγέτες που βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο ενεργοποιούν τους ανθρώπους κερδίζοντας νωρίς νίκες - γρήγορες, απτές βελτιώσεις στον οργανισμό που δημιουργούν μια αίσθηση δυναμικής. Πετυχαίνοντάς το καλά, χτίζουν την αξιοπιστία σας, επιταχύνουν τη μάθησή σας και κερδίζουν το δικαίωμά σας να κάνετε βαθύτερες αλλαγές στον οργανισμό. Επομένως, πρέπει να προσδιορίσετε τους πιο υποσχόμενους τρόπους για να δημιουργήσετε έναν γρήγορο, θετικό αντίκτυπο και στη συνέχεια να οργανωθείτε ώστε να το κάνετε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.

  • Τι δεξιότητες χρειάζεται να αναπτύξω σε αυτόν τον ρόλο;

Οι δεξιότητες και οι ικανότητες που σας έφεραν σε αυτό το σημείο στην καριέρα σας μπορεί να μην είναι αυτές (ή όλες αυτές) που χρειάζονται για να έχετε επιτυχία στη νέα σας δουλειά και είναι πολύ εύκολο να πέσετε στην παγίδα του comfort zone. Με άλλα λόγια, για να γίνετε πλήρως αποτελεσματικοί στο νέο σας ρόλο, πιθανότατα θα χρειαστεί και προσωπική ανάπτυξη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε μια καλή αρχή αμέσως, αλλά όσο πιο γρήγορα αντιληφθείτε ποιες νέες δεξιότητες πρέπει να αναπτύξετε για να υπερέχετε στο ρόλο, τόσο το καλύτερο. Η αποτυχία κατανόησης αυτού του βασικού σημείου μειώνει τις δυνατότητες για μελλοντική εξέλιξη της σταδιοδρομίας.

Μπορείτε να θέσετε λοιπόν στον εαυτό σας αυτές τις πέντε ερωτήσεις καθώς ξεκινάτε έναν νέο ρόλο και να συνεχίσετε να τις θέτετε τακτικά. Αφιερώστε 30 λεπτά στο τέλος κάθε εβδομάδας για να σκεφτείτε εάν οι απαντήσεις σας είναι ακόμα σαφείς ή έχουν αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο. Κάτι τέτοιο θα σας επιτρέψει να παραμείνετε στο σωστό δρόμο κατά τη μετάβασή σας αλλά και αργότερα.


Comments


bottom of page