Ο κάθε άνθρωπος δημιουργεί και μετέπειτα συντηρεί ένα σύστημα πεποιθήσεων από τα πρώτα χρόνια της ζωής του με το οποίο πορεύεται έως το τέλος της. Το σύστημα των πεποιθήσεων αυτών μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις εμπειρίες του κάθε ατόμου. Συντάσσεται κυρίως από τις ποικίλες αλληλεπιδράσεις του με τον εαυτό του, το περιβάλλον και τον κόσμο γύρω του και την ερμηνεία που δίνεται σε αυτές τις αλληλεπιδράσεις.
Με βάση τις πεποιθήσεις τους οι άνθρωποι ερμηνεύουν ένα γεγονός ως καλό ή κακό και συμπεριφέρονται αντίστοιχα. Πολλές φορές αυτές, οι καλά εδραιωμένες στο μυαλό τους πεποιθήσεις είναι λανθασμένες και κατευθύνουν τα άτομα σε μια σειρά λανθασμένων σκέψεων, ερμηνειών, συναισθημάτων και συμπεριφορών που μοναδικό τους σκοπό έχουν να φοβίσουν, να αγχώσουν ή και να μετατρέψουν την καθημερινότητα του ατόμου σε δυσλειτουργική.
Οι άνθρωποι με σταθερές εσφαλμένες πεποιθήσεις δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, εγκλωβίζονται σε αυτόν και τον επαναλαμβάνουν γενικεύοντας και εξαπλώνοντας τις φοβίες, τις ιδεοληψίες και το άγχος τους.
Οι εκάστοτε πεποιθήσεις μας μάς οδηγούν σε συγκεκριμένες προσδοκίες-προβλέψεις, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν και κατευθύνουν τη συμπεριφορά μας. Η συμπεριφορά μας μάς οδηγεί στο αποτέλεσμα που βιώνουμε και τέλος τα αποτελέσματα που βιώνουμε ενισχύουν/αλλάζουν τις αρχικές μας πεποιθήσεις.
Όλο το είναι μας απορρέει από τις σκέψεις μας. Ο τρόπος που ερμηνεύουμε μια κατάσταση καθώς και η αντίδρασή μας σε αυτή την ερμηνεία καθορίζουν το πόσο επιρρεπείς είμαστε ή μπορούμε να γίνουμε σε μια ψυχική ανισορροπία, αγχώδη ή ιδεοληπτική διαταραχή. Όλα σχετίζονται με βάση τα πιστεύω μας και το πόσο λειτουργικά εμφανίζονται στην καθημερινότητά μας.
Δεν υπάρχει τίποτα καλό ή κακό. Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε.
Βιβλιογραφία:
Salkovskis., 1991
Salkovskis et al., 1996
Kendal & Ingram., 1987
Cognitive theory and therapy of anxiety and depression: Convergence with neurobiological findings (David A. Clark, Aaron T. Beck., 2010)
Comments