top of page
Search
Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

5 τρόποι με τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι σαμποτάρουν την επιτυχία τους


Παρατηρείται συχνά, ότι τα διανοητικά προικισμένα άτομα όταν δεν πετυχαίνουν όσα θα ήθελαν, είναι επειδή υπονομεύουν διακριτικά τον εαυτό τους. Εάν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση, τα καλά νέα είναι ότι όταν αντιληφθείτε αυτά τα εμπόδια που θέτετε στον εαυτό σας, μπορείτε να τα ανατρέψετε.


Τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα 5:


1. Οι έξυπνοι άνθρωποι μερικές φορές υποτιμούν άλλες δεξιότητες, όπως το χτίσιμο σχέσεων, και επικεντρώνονται υπερβολικά στη διάνοια. Τείνουν να βλέπουν μερικές φορές την επιτυχία τους ως αναπόφευκτη λόγω της διάνοιάς τους και δεν αντιμετωπίζουν άλλες δεξιότητες ως σημαντικές. Για παράδειγμα, ένα άτομο που βρίσκει δύσκολη τη διπλωματία στον χώρο εργασίας μπορεί να την αντιμετωπίζει ως ενόχληση και όχι ως βασική δεξιότητα που απαιτείται για τον ρόλο του. Ως εκ τούτου, δεν επενδύει χρόνο και προσπάθεια για την ανάπτυξη τέτοιων δεξιοτήτων.


Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια φυσική τάση να θέλουν να εκμεταλλευτούν τα δυνατά τους σημεία, ενώ αντίθετα, προτιμούν να αποφεύγουν να προβληματίζονται με τομείς στους οποίους δεν είναι εκ φύσεως τόσο δυνατοί. Τα ευφυή παιδιά συνήθως λαμβάνουν μεγάλη ενίσχυση κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής τους ότι η ευφυΐα τους είναι πολύτιμη. Μεγαλώνουν ακούγοντας ότι είναι έξυπνα και κατά τη διάρκεια της σχολικής τους εκπαίδευσης, βιώνουν ότι η επιτυχία έρχεται πιο εύκολα σε αυτούς παρά σε άλλους. Συνεπώς, είναι εύκολο να αντιληφθούμε γιατί, ως αποτέλεσμα, συνεχίζουν και ως ενήλικες να επικεντρώνονται στη διάνοιά τους.


Ωστόσο, στους περισσότερους χώρους εργασίας, χρειάζεται κάτι περισσότερο από ευφυΐα για να προχωρήσει κανείς. Και μόνο το να εστιάζουμε στη μεγαλύτερη δύναμή μας, αντί να αντιμετωπίζουμε και τις αδυναμίες μας, τείνει να είναι αυτοϋπονόμευση.


Χρησιμοποιήστε τα δυνατά σας σημεία για να ξεπεράσετε τις αδυναμίες σας. Εάν είστε καλοί στη μάθηση, μπορείτε απλώς να μάθετε τις δεξιότητες που δεν σας έρχονται τόσο φυσικά. Δεν χρειάζεται αναμόρφωση της προσωπικότητας, χρειάζεται απλώς ένα πλάνο και μια πραγματικά εποικοδομητική στάση. Για παράδειγμα, προσδιορίστε τρεις συγκεκριμένες συμπεριφορές διπλωματίας στον χώρο εργασίας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιτυχία σας σε αυτόν τον τομέα.


2. Η ομαδική εργασία μπορεί να είναι απογοητευτική για τους πολύ έξυπνους ανθρώπους. Όταν κάποιος κατανοεί έννοιες γρήγορα και έχει υψηλά standards για την απόδοσή του, αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες όταν εργάζεται με άλλους που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν πληροφορίες και να συλλάβουν έννοιες. Εάν ένα άτομο αισθάνθηκε ότι μένει πίσω στο σχολείο επειδή ήταν σε μια τάξη με λιγότερο έξυπνα παιδιά, αυτή η απογοήτευση με την ομαδική εργασία μπορεί να αναπτυχθεί νωρίς και τα συναισθήματα αυτά μπορούν να πυροδοτηθούν ξανά στην ενήλικη ζωή. Όταν οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια συναισθηματική ακατέργαστη «κηλίδα» ως παιδιά, συχνά έχουν μεγάλες εσωτερικές αντιδράσεις όταν αυτό το ακατέργαστο σημείο επανέρχεται στην ενήλικη ζωή τους. Επίσης, οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να αναθέσουν αρμοδιότητες λόγω της αίσθησης ότι μπορούν να κάνουν μια εργασία καλύτερα (ανεξάρτητα από το αν αυτό ισχύει στην πραγματικότητα.) Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό για εκείνους που τους διακρίνει μια τελειομανία.


Να δείχνετε κατανόηση στις εσωτερικές σας αντιδράσεις, να παρατηρείτε από πού προέρχονται, αλλά και να μάθετε να εκτιμάτε ειλικρινά αυτά που μπορεί να προσφέρει η διαφορετικότητα σε μια ομάδα.


3. Οι έξυπνοι άνθρωποι συχνά αποδίδουν μεγάλο μέρος της αυτοεκτίμησής τους στην ευφυΐα τους, κάτι που μπορεί να μειώσει την ανθεκτικότητά τους και να οδηγήσει στην αποφυγή. Εάν μεγάλο μέρος της αυτοεκτίμησής σας στηρίζεται στην ευφυΐα σας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρεθείτε σε καταστάσεις που αποκαλύπτουν κενά στην πανοπλία σας. Αυτό μπορεί να είναι η συνεργασία με άτομα που είναι ακόμη πιο εξειδικευμένα ή έξυπνα, το να δεχθείτε αρνητικό feedback ή να πάρετε κάποιο ρίσκο και να αποτύχετε. Οποιαδήποτε κατάσταση προκαλεί το αίσθημα ότι δεν είστε έξυπνος αντιμετωπίζεται ως άκρως απειλητική. Το έξυπνο άτομο συνεπώς μπορεί ακόμη και να επιδιώξει να αποφύγει αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες τελικά το κρατούν πίσω.


Δημιουργήστε μια αντικειμενική άποψη για τα οφέλη της συνεργασίας με ανθρώπους που είναι, σε κάποιους τομείς, πιο έξυπνοι από εσάς. Εάν περιβάλλετε τον εαυτό σας με έξυπνους ανθρώπους, κάτι κάνετε σωστά. Θυμηθείτε, το σίδερο ακονίζει το σίδερο. Αναπτύξτε σχέσεις με άτομα που εμπιστεύεστε για να σας δώσουν χρήσιμα εποικοδομητικά σχόλια. Όσο περισσότερο συνηθίσετε στο να λαμβάνετε κριτική ανατροφοδότηση από ανθρώπους που πιστεύουν στο συνολικότερο ταλέντο και τις ικανότητές σας, τόσο πιο εύκολο θα γίνει για εσάς.


4. Οι έξυπνοι άνθρωποι βαριούνται εύκολα. Το να είσαι έξυπνος δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να είσαι περίεργος, αλλά αν έχεις και τις δύο αυτές ιδιότητες μπορεί να βαριέσαι εύκολα να εκτελείς τις ίδιες ενέργειες ξανά και ξανά. Μερικοί τύποι επιτυχίας πηγάζουν από τη δημιουργικότητα, αλλά άλλοι τύποι προέρχονται από το να εξειδικευτείς σε μια θέση και να επαναλαμβάνεις ένα σύνολο ενεργειών. Εάν είστε έξυπνοι, περίεργοι και αγαπάτε τη μάθηση, μπορεί να διαπιστώσετε ότι χάνετε γρήγορα το ενδιαφέρον σας για οτιδήποτε μόλις το καταλάβετε. Η πλευρά της εκτέλεσης που αντανακλά και την απόδοση μπορεί να σας πλήττει και να προτιμάτε να μαθαίνετε συνεχώς νέα πράγματα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να καταλήξει να είναι λιγότερο επικερδές για εσάς από το να βρίσκατε μια συνταγή και να την επαναλαμβάνατε.


Δοκιμάστε να «κοιτάξετε από ψηλά» το πότε αξίζει να υποστείτε κάποια πλήξη προκειμένου να συλλέξετε εύκολες νίκες όταν πρόκειται για τη συνολική σας επιτυχία. Αντί να επιχειρείτε δραματικές αλλαγές, αποφασίστε πότε θα ανέχεστε σύντομες περιόδους πλήξης (λίγων λεπτών ή ωρών) κάτι που θα μπορούσε να έχει πολύ ευεργετικό αντίκτυπο στην επιτυχία σας. Παραδείγματος χάριν, αφιερώνοντας 5 ώρες την εβδομάδα σε μια δραστηριότητα που είναι μονότονη αλλά προσοδοφόρα. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετές διεξόδους για να εκφράσετε την αγάπη σας για μάθηση σε διάφορους τομείς της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, των χόμπι, της φυσικής κατάστασης, της κατανόησης του εαυτού σας κλπ.


5. Οι έξυπνοι άνθρωποι βλέπουν μερικές φορές τη σε βάθος σκέψη και τον προβληματισμό ως τη λύση σε κάθε πρόβλημα. Οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να πετυχαίνουν μέσω των δεξιοτήτων της σκέψης τους, αλλά συχνά παραβλέψουν πότε μια διαφορετική προσέγγιση θα μπορούσε να είναι πιο ωφέλιμη. Για παράδειγμα, το έξυπνο άτομο μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε κατάσταση προσπαθώντας να τη σκεφτεί μέχρι θανάτου (υπερεξετάζοντας και υπεραναλύοντας κάθε απόφαση και μηρυκάζοντας κάθε λάθος), ενώ άλλες προσεγγίσεις μπορεί να είναι πιο καρποφόρες.


Παρατηρήστε πότε η σκέψη γίνεται μια νοσηρή εμμονή. Σκεφτείτε ποιες άλλες στρατηγικές εκτός από τη σκέψη είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε επιτυχία. Πειραματιστείτε κάνοντας διαλείμματα για να ξεκολλήσετε από την υπερανάλυση και επιτρέψτε στον εαυτό σας να μάθει από τη δράση και όχι μέσω εξαντλητικής προκαταρκτικής έρευνας. Επεκτείνετε το εύρος των δεξιοτήτων σας για την επίτευξη γνώσεων, ώστε να μην είστε το άτομο που βλέπει κάθε πρόβλημα σαν καρφί, επειδή το μόνο του εργαλείο είναι ένα σφυρί. Τέλος, κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να μηρυκάζει (κάνετε αρνητικά φορτισμένες σκέψεις), διακόψτε το αφιερώνοντας μερικά λεπτά σε μια απορροφητική δραστηριότητα (όπως ένα παζλ). Αυτή μπορεί να είναι μια εκπληκτικά αποτελεσματική στρατηγική για να ξεφύγετε από την αρνητική σκέψη.


Με ποιο από αυτά τα πέντε μοτίβα ταυτίζεστε περισσότερο; Δοκιμάστε να τα ταξινομήσετε. Υπάρχουν συνάδελφοι ή άλλοι άνθρωποι στη ζωή σας που φαίνεται να πέφτουν σε αυτές τις παγίδες; Προσπαθήστε να αφήσετε οποιαδήποτε αίσθηση ντροπής ή κρίσης - δεν είναι απαραίτητο ή χρήσιμο για να ξεπεράσετε αυτές τις συνήθειες. Για οποιοδήποτε από αυτά τα μοτίβα σχετίζεστε προσωπικά, να ξέρετε ότι ακόμη και μακροχρόνια και βαθιά ψυχολογικά πρότυπα μπορούν να αντιστραφούν με τη στοχευμένη, πρακτική προσέγγιση επίλυσης προβλημάτων (solution-focused approach).

Comentarios


bottom of page