top of page
Search
  • Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

Σημείο Αναγνωρίσεως για την έμφυλη ανισότητα πίσω από την ποίηση της Κικής Δημουλά

Updated: Jul 16, 2020

«Έτσι σε παραγγείλανε στο γλύπτη:

αιχμάλωτη...

Για τα δεμένα χέρια σου, που έχεις

όσους πολλούς αιώνες σε γνωρίζω,

σε λέω γυναίκα.»


Εν έτει 1971, μια φωνή διαμαρτυρίας έναντι του κοινωνικού κατεστημένου ως προς τη θέση, τους ηθικούς κανόνες, τους συγκεκριμένους ρόλους και τις απαγορεύσεις που όρισε για τη γυναίκα όλων των εποχών.


Εν έτει 2020, η έμφυλη ανισότητα υπάρχει ακόμη σε όλες τις χώρες του κόσμου, ακόμα και σε εκείνες όπου είναι νομικά κατοχυρωμένη. Τα θεωρητικά δικαιώματα που επιτρέπουν στη γυναίκα να χαράξει την προσωπική της πορεία ως ίση με τον άνδρα δεν αρκούν, όταν σε κάθε της βήμα επιφορτίζεται με νέους ρόλους χωρίς όμως να αποδεσμεύεται από τους παλιούς, ενώ παράλληλα κρίνεται κάθε στιγμή για το πόσο ικανή είναι εξίσου σε κάθε ρόλο. Οι κοινωνικές συμβάσεις που θέτουν συνεχώς φραγμούς, η στερεοτυπική αντιμετώπιση στον χώρο εργασίας, το φαινόμενο της «Γυάλινης Οροφής» στην επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις, μαρτυρούν την κοινωνική υποκρισία και ότι ο αγώνας για ισότητα των δυο φύλων παραμένει σε μεγάλο βαθμό ατελέσφορος.


H ανακοίνωση της τελευταίας έρευνας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (European Gender Equality Index) που ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια και βαθμολογεί τις χώρες της Ε.Ε. για θέματα ισότητας πάνω σε επτά άξονες (εργασία, υγεία, γνώση, εξουσία, χρήμα, χρόνος και βία) βαθμολογεί την Ελλάδα με 51,2 βαθμούς με άριστα το 100. Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ε.Ε. στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων.


Αυτό που ως γυναίκες μπορούμε να ελέγξουμε είναι η προσωπική μας ανάπτυξη και ενέργειες. Ο τρόπος είναι αναπτύσσοντας την αυτό-εμπιστοσύνη, ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να υποστηρίζει τον εαυτό της σε κάθε περίπτωση. Έτσι, θα καταφέρει να αντιμετωπίσει και πολλά εξωτερικά εμπόδια, όπως το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων και την υποεκπροσώπηση πολλών μεσαίων και ανώτερων ηγετικών ρόλων σε διάφορους τομείς και οργανισμούς.


Το μόνο πράγμα που κρατά το άτομο πίσω είναι να αφήνει τα εσωτερικά εμπόδια όπως ο φόβος και η αυτοπεποίθηση να επηρεάζουν την πραγματική του δυναμική. Ένας τρόπος λοιπόν για να καταργηθεί η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη. Οι άνθρωποι σήμερα θα έπρεπε να ενδυναμώνουν ο ένας τον άλλον. Είμαστε ισχυρότεροι μαζί.

7 views0 comments
bottom of page