top of page
Search
  • Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

Πώς σκέπτονται οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι



Η συναισθηματική νοημοσύνη, η ικανότητα αναγνώρισης, κατανόησης και διαχείρισης συναισθημάτων, σας επιτρέπει να δείτε τον κόσμο από διαφορετική οπτική γωνία. Θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στις χειρότερες στιγμές. Θα σας βοηθήσει να απολαύσετε τις καλύτερες στιγμές.


Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι βλέπουν και αντιμετωπίζουν διαφορετικά έννοιες και συναισθήματα όπως:


Αποτυχία

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δεν φοβούνται την αποτυχία επειδή γνωρίζουν ότι η επιτυχία δεν είναι ένα μόνο επίτευγμα, χτίζεται με συνεχή βελτίωση. Και κάθε «αποτυχία» είναι άλλη μια ευκαιρία για μάθηση και βελτίωση.


Κριτική

Η φυσική μας αντίδραση όταν μας επικρίνουν είναι να αμυνθούμε, να μετατοπίσουμε την ευθύνη ή να αντισταθούμε. Αυτή η απάντηση δεν ωφελεί κανέναν. Αντίθετα, η συναισθηματική νοημοσύνη μας επιτρέπει να δούμε την κριτική για αυτό ακριβώς που είναι: η προοπτική ενός άλλου ατόμου. Συνήθως, αυτή η προοπτική βασίζεται στην αλήθεια και μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε. Αλλά ακόμη και όταν δεν είναι, μας βοηθά να δούμε τα πράγματα με τα μάτια ενός άλλου ατόμου - και αυτό μας κάνει επίσης καλύτερους.


Ενσυναίσθηση

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν ότι η ενσυναίσθηση είναι μια όμορφη ποιότητα που χρειάζεται ο κόσμος περισσότερο. Αλλά επίσης αναγνωρίζουν ότι η ενσυναίσθηση πρέπει να διατηρείται σε μια ισορροπία. Διότι όταν συνδεόμαστε με τα συναισθήματα όλων των άλλων εις βάρος των δικών μας, θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο να «καεί».


Σκέψεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις σκέψεις ως αφηρημένα «πράγματα» που έρχονται και φεύγουν. Όμως οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αναγνωρίζουν τις σκέψεις για αυτό που είναι: χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλό μας, πάνω στις οποίες ασκούμε ένα μέτρο ελέγχου. Ξέρουν ότι οι σκέψεις προηγούνται των ενεργειών, οπότε προσπαθούν να επικεντρώσουν τις σκέψεις τους προς όφελός τους.


Σιωπή

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τη σιωπή. Εάν τα πράγματα γίνουν πολύ ήσυχα, σπεύδουν να την καλύψουν με θόρυβο. Αντίθετα, οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αγαπούν τη σιωπή. Απολαμβάνουν να μένουν με τις σκέψεις τους και απολαμβάνουν την ευκαιρία να σκεφτούν πριν μιλήσουν. Για αυτούς, η σιωπή δεν είναι περίεργη. Είναι ωφέλιμη.


Ανατροφοδότηση (feedback)

Μερικοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να έχουν γνώμη. Φοβούμενοι να μοιραστούν τις ειλικρινείς τους σκέψεις, περιμένουν να ακούσουν πώς αισθάνονται οι άλλοι και μετά επαναλαμβάνουν αυτά που έχουν ακούσει. Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι μπορούν να σκέφτονται μόνοι τους. Συχνά συμφωνούν με άλλους, αλλά δεν φοβούνται να μιλήσουν όταν διαφωνούν. Λένε τι εννοούν και εννοούν αυτά που λένε. Γνωρίζουν ότι δεν θα τους εκτιμήσουν όλοι για αυτό. Αλλά όσοι τους εκτιμήσουν θα είναι σημαντικοί.


Συγγνώμη

Το «Συγγνώμη» μπορεί να είναι από τις πιο δύσκολες λέξεις σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά είναι επίσης από τις πιο πολύτιμες. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό - οπότε αποχωρίζονται την υπερηφάνεια τους και ζητούν συγγνώμη όταν χρειάζεται. Δεν πρόκειται πάντα για το ποιος είναι σωστός και ποιος κάνει λάθος. Πρόκειται για τη διατήρηση σχέσεων με τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν.


Συγχώρεση

Στο ίδιο πνεύμα, οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν ότι το να κρατάς μνησικακία είναι σαν να πίνεις δηλητήριο και να περιμένεις να πεθάνει το άλλο άτομο. Έτσι συγχωρούν και ξεχνούν, επιτρέποντάς τους να προχωρήσουν με τη ζωή τους.


Ταπεινότητα

Το να είσαι ταπεινός δεν σημαίνει να είσαι αδύναμος ή να μην έχεις αυτοπεποίθηση. Είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο: Οι ταπεινοί άνθρωποι είναι ισχυροί και ασφαλείς. Συνειδητοποιούν ότι ο καθένας έχει αδυναμίες, οπότε δεν φοβούνται να δείξουν τις δικές τους. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι βλέπουν την ταπεινότητα ως δύναμη. Επειδή το να αναγνωρίζεις ότι δεν τα ξέρεις όλα είναι αποδοχή της πραγματικότητας και σε βάζει σε θέση να μάθεις από άλλους.


Δέσμευση

Οι άνθρωποι σήμερα εύκολα παραβιάζουν τόσο μεγάλες όσο και μικρές δεσμεύσεις. Όμως οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κάθε φορά που δεν τηρούν τον λόγο τους, «φθείρουν» την υπόληψή τους. Γι 'αυτό προσπαθούν να δημιουργούν μόνο δεσμεύσεις τις οποίες μπορούν να τηρήσουν και να ανταποκριθούν σε αυτά που έχουν υποσχεθεί - ακόμη και όταν δεν φαίνεται να τους ωφελεί. Με αυτόν τον τρόπο, γίνονται γνωστοί ως αξιόπιστοι - και αυτό είναι πολύτιμο για την εικόνα τους.


Συναισθηματική νοημοσύνη

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά για τη συναισθηματική νοημοσύνη. Συνειδητοποιούν ότι δεν είναι εγγενώς μια ενάρετη ποιότητα, υπάρχει επίσης και μια σκοτεινή πλευρά. Γνωρίζουν ότι πολλοί χρησιμοποιούν την αντίληψη των συναισθημάτων ώστε να μπορούν να χειραγωγούν τους άλλους και αυτός είναι ένας άλλος λόγος που συνεχίζουν να «χτίζουν» το δικό τους EQ - για να μπορούν να προστατευθούν από τους πιο «σκοτεινούς» χαρακτήρες.


Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν:

Πρέπει να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα ώστε να λειτουργούν υπέρ σας. Διαφορετικά, θα λειτουργήσουν εναντίον σας.

45 views0 comments
bottom of page