top of page
Search
  • Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

Συνέντευξη Εργασίας στην εποχή COVID



Οι αλλαγές που έχει φέρει η υγειονομική κρίση στη ζωή μας είναι μεγάλες και δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί και ο τρόπος που πλέον συνεχίζει τη λειτουργία της η αγορά εργασίας. Μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα, ωστόσο οι οργανισμοί συνεχίζουν τον κύκλο εργασιών τους κομμάτι του οποίου είναι και οι προσλήψεις. Στην εποχή Covid λοιπόν, το πιθανότερο είναι ότι διεκδικώντας μια θέση εργασίας θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μια Remote Συνέντευξη.


Ενδεχομένως, μια Online συνέντευξη εργασίας μπορεί να φαίνεται πιο εύκολη από την παραδοσιακή μορφή συνέντευξης. Δεν χρειάζεται να αγχωθείτε για το πώς θα φθάσετε στην εταιρεία ή το αν θα κολλήσετε στην κίνηση. Επιπλέον, για το μόνο που πρέπει να φροντίσετε είναι το πάνω μέρος της ένδυσής σας. Ωστόσο, μια απομακρυσμένη συνάντηση δεν σας προσφέρει πλήρη πρόσβαση στη γλώσσα του σώματος ή στις αντιδράσεις των συνεντευξιαστών σας.


Καθώς προετοιμάζεστε λοιπόν για την επόμενη συνέντευξη εργασίας, διαβάστε τι μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ή λιγότερο σημαντικό για τους περισσότερους Recruiters σε μια εξ' αποστάσεως συνέντευξη.


Το Small Talk βοηθά


Το Small Talk σπάει τον πάγο και μπορεί να βοηθήσει την απομακρυσμένη συνομιλία να γίνει άνετη. Ελάτε προετοιμασμένοι με μερικά απλά θέματα συζήτησης για να ξεκινήσετε τη συζήτηση (μια σύντομη αναφορά στην επικαιρότητα κλπ.). Επενδύστε σε αυτήν τη λίγη ώρα και μην βιαστείτε να ξεκινήσει η συνέντευξη. Επιπλέον, η έρευνα γύρω από την εταιρεία και τον συνεντευξιαστή σας μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε υλικό.


Μην αφήσετε τις λεπτομέρειες στην άκρη


Οι εξ' αποστάσεως συναντήσεις έχουν τη δική τους σειρά από δυσάρεστες ή άβολες στιγμές (δυσλειτουργίες, πάγωμα της οθόνης κλπ.). Κάντε την απαιτούμενη προετοιμασία και έλεγχο γύρω από τη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για τη συνάντησή σας.


Να γνωρίζετε, ωστόσο, ότι ακόμη και όταν είστε καλά προετοιμασμένοι, η τεχνολογία μπορεί να είναι αναξιόπιστη. Αν ανησυχείτε για μια άβολη παύση ή μια τυχαία στιγμή όπου μιλήσατε πάνω στον συνεντευξιαστή λόγω καθυστέρησης της σύνδεσης, είναι εύκολο να εκνευριστείτε και να επηρεάσετε αρνητικά τις πραγματικές σας απαντήσεις στη συνέντευξη. Για τον λόγο αυτό μείνετε επικεντρωμένοι στην αποστολή σας και «φωτίστε» την απομακρυσμένη αμηχανία εάν νιώσετε κάπου άβολα. Κατά κοινή ομολογία, οι Remote συνεντεύξεις απαιτούν περισσότερη εστίαση από την πραγματοποίηση προσωπικών συνεντεύξεων, επειδή υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες, όπως η συνδεσιμότητα, που επηρεάζουν τον διάλογο.


Υιοθετήστε remote-friendly συμπεριφορά


Εάν υπάρχει μια αμήχανη σιωπή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μην πανικοβληθείτε. Είναι φυσικό να υπάρχουν σιωπές επειδή δεν μπορείτε να βασιστείτε σε οπτικά στοιχεία γλώσσας του σώματος όπως μπορείτε κανονικά σε μια προσωπική συνέντευξη. Αν ολοκληρώσατε αυτό που είπατε, σταματήστε και αφήστε τον συνεντευξιαστή να συνεχίσει τη συνομιλία. Το να σπεύσετε να γεμίσετε τη σιωπή μπορεί να σας οδηγήσει να πείτε κάτι που δεν θα το λέγατε κανονικά ή να φλυαρίσετε, κάτι που θα έδινε στον συνεντευξιαστή να καταλάβει ότι ανησυχείτε για τη συνέντευξη.


Αναγνωρίστε το κατά τη διάρκεια άλλων απομακρυσμένων συσκέψεων όταν συμμετέχετε, όταν οι συμμετέχοντες χειρίζονται παύσεις καλά. Τότε αντικατοπτρίστε την προσέγγισή τους. Είναι ένας καλός τρόπος να παραμείνετε υπό έλεγχο και ήρεμοι κατά τη διάρκεια της συνέντευξής σας.


Να είστε αυθεντικοί


Υπάρχει συχνά ένα αίσθημα υποχρέωσης να προετοιμαστείτε υπερβολικά όταν πρόκειται για συνεντεύξεις εργασίας. Όσον αφορά τις απομακρυσμένες συνεντεύξεις, όμως, το απροσδόκητο συμβαίνει συχνά, ακόμη και όταν είστε προετοιμασμένοι. Το να είστε αγχωμένοι και άκαμπτοι καθιστά πιο οδυνηρό να αντιμετωπίσετε αυτά τα αναπόφευκτα περιστατικά.


Η καλύτερη συμβουλή προς οποιονδήποτε πηγαίνει σε μια διαδικτυακή συνέντευξη είναι να κάνει τη συνέντευξη όσο το δυνατόν πιο ειλικρινή και χαλαρή. Εάν π.χ. έχετε ένα παιδί που είναι πιθανό να διακόψει, ενημερώστε τον συνεντευξιαστή σας από την αρχή της συνάντησης. Επιπλέον, συμπεριφερθείτε στον συνεντευξιαστή σας σαν άνθρωπο, καθώς είναι επίσης κι αυτός στον εφιάλτη του Covid. Συζητήστε τι ήταν δύσκολο, τι ήταν καλό, πόσο διαφορετικά είναι όλα. Η ανθρωπότητα χρειάζεται την ανθρωπιά περισσότερο από ποτέ.


Τα Soft Skills είναι πολύτιμα


Η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη, η καινοτομία, η επίλυση προβλημάτων, η ηθική στην εργασία και άλλες οριζόντιες δεξιότητες (Soft Skills) είναι πολύτιμες. Δεν έχει αλλάξει μόνο η διαδικασία της συνέντευξης, ολόκληρη η εργασιακή πραγματικότητα έχει αλλάξει μετά τον Covid.


Μια κουλτούρα που ταιριάζει στη ζωή σας


Όπως θα κάνατε με μια προσωπική συνέντευξη, κάντε την προετοιμασία της συνέντευξής σας πριν από τη συνάντησή σας. Μάθετε πληροφορίες για τον οργανισμό και την εργασιακή κουλτούρα καθώς σκέφτεστε πώς θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας στη συνέντευξη.


Καλή επιτυχία!

bottom of page