top of page
Search
  • Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

Τι κάνει ένα Βιογραφικό να ξεχωρίσει;


Πολύ συχνά στα Εργαστήρια Συμβουλευτικής Καριέρας που υλοποιώ, όταν συζητάμε για το #Βιογραφικό, κάνω στους συμμετέχοντες την εξής ερώτηση:


«Φανταστείτε ότι έχετε μία τεράστια στοίβα με βιογραφικά και βρίσκεστε στη μέση της διαδικασίας. Τι είναι αυτό που θα έκανε το επόμενο βιογραφικό να ξεχωρίσει;»


Πόσο δύσκολο είναι τελικά, να επιλέξει ένας Recruiter, αν όχι το πλέον κατάλληλο βιογραφικό, έστω τα επικρατέστερα; Σύμφωνα με μελέτες, ένας Recruiter χρειάζεται περίπου 9 δευτερόλεπτα για να διακρίνει την καταλληλότητα ενός βιογραφικού, ώστε να καλέσει τον υποψήφιο για συνέντευξη. Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες αυτοί που θα τον βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία;


Το format του Βιογραφικού


Η πρώτη εντύπωση είναι το παν, οπότε είναι σημαντικό να έχετε ένα σαφές και καθαρό βιογραφικό. Το πρώτο πράγμα που θα το κάνει να ξεχωρίσει είναι η δομή και η σαφήνεια.

Το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας θα πρέπει ασφαλώς να είναι στην αρχή και να μην υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ γραμμών και παραγράφων που θα αποπροσανατολίζουν οπτικά από τα σημεία που χρειάζεται να δοθεί σημασία. Η γραμματοσειρά που θα επιλεχθεί, καλό είναι να είναι επαγγελματική και σε λογικό μέγεθος. Οτιδήποτε αποκλίνει από τα παραπάνω, μπορεί να δώσει μια εικόνα προχειρότητας και αδιαφορίας και τελικά ο υποψήφιος να κριθεί ακατάλληλος.


Η τοποθεσία


Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι ξεκινούν να αναζητούν άλλη εργασία ή και παραιτούνται είναι το θέμα της απόστασης της οικίας τους από την εργασία τους καθώς και οι μεγάλες διαδρομές από το ένα σημείο στο άλλο. Αυτή η λεπτομέρεια, συνήθως στην αρχή, δεν εκτιμάται με ιδιαίτερη βαρύτητα από τους υποψηφίους, κάνει όμως δραστικά την εμφάνισή της μακροπρόθεσμα, όταν ο εργαζόμενος, πλέον, προσπαθεί να ισορροπήσει την καθημερινότητα και τις αποστάσεις που διανύει, με την κίνηση και την κούρασή του. Εκεί, εάν προκύψει μια ανταγωνιστική πρόταση συνήθως τον κερδίζει. Αυτό ένας έμπειρος Recruiter το γνωρίζει και δεν θέλει να ρισκάρει να χάσει έναν εργαζόμενο για έναν λόγο σαν κι αυτόν.


Οι τελευταίες 2 θέσεις


Οι 2 πιο πρόσφατες θέσεις παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην αξιολόγηση της προϋπηρεσίας ενός υποψηφίου. Θα πρέπει να έχουν μια πιο λεπτομερή περιγραφή, σε σχέση με τις παρελθοντικές, αλλά και να φαίνεται η σύνδεση με την τρέχουσα θέση που θέλετε να αιτηθείτε.


Μονιμότητα & Συνέχεια


Σε περίπτωση που υπάρχουν κενά στο βιογραφικό ενός υποψηφίου που καταλαμβάνουν διάστημα μεγαλύτερο από 6 μήνες ή όταν έχει αλλάξει πολλές θέσεις και εταιρείες σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ήταν καλό να προετοιμάσει μια απάντηση σε ενδεχόμενη ερώτηση ώστε κατά τη συνέντευξη να μπορεί να απαντήσει με αυθεντικότητα και όχι απολογητικά.


Εκπαίδευση


Περιττό να τονίσουμε τη σημασία της αναφοράς της εκπαίδευσης ενός υποψηφίου στο βιογραφικό του. Αν κάποιοι το παραλείπουν, μπορεί εύκολα να δώσουν την εικόνα πως, συνάμα, έχουν έλλειψη παιδείας και γνώσης στην σύνταξη ενός βιογραφικού, αλλά σίγουρα και ότι δεν έχουν και τόσα να εξιστορήσουν.


Προσοχή στη λεπτομέρεια


Ένα βιογραφικό δεν χρειάζεται να διαβαστεί ολόκληρο, για να κριθεί η ποιότητά του. Ένα έμπειρο μάτι μπορεί σε μερικά δευτερόλεπτα να αντιληφθεί από τα πιο μικρά ορθογραφικά λάθη, μέχρι και την καταλληλότητα ενός υποψηφίου.


Δώστε προσοχή στα παραπάνω σημεία και διεκδικήστε τη θέση που επιθυμείτε!

bottom of page