Ως manager, πόσο συχνά δίνετε στα μέλη της ομάδας σας ανατροφοδότηση για την απόδοσή τους, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι τίποτα δεν αλλάζει ως αποτέλεσμα; Νομίζετε ότι έχετε διατυπώσει τις απόψεις σας με σαφήνεια και αμεσότητα, αλλά μερικές φορές οι άνθρωποι δεν φαίνεται να παίρνουν το μήνυμα.
Ή, ίσως να έχετε λάβει ανατροφοδότηση από τον ίδιο σας τον προϊστάμενο, αλλά να μην αισθάνεστε σίγουροι για το πώς να ενεργήσετε βάσει αυτής;
Ο πίνακας ανατροφοδότησης είναι ένα εργαλείο που σας ενθαρρύνει να εξετάσετε τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές πτυχές της ανατροφοδότησης. Σας προκαλεί να συνδέσετε τα σχόλια με όσα ήδη γνωρίζετε για τον εαυτό σας και με όσα δεν γνωρίζατε και πρέπει να διερευνήσετε πληρέστερα.
Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε μια σειρά από τυπικές αντιδράσεις στην ανατροφοδότηση και εξετάζουμε πώς να χρησιμοποιήσετε τον Πίνακα Ανατροφοδότησης για να δείτε πέρα από αυτά τα πρότυπα συμπεριφοράς και να κάνετε θετικές αλλαγές στον εαυτό σας και στην ομάδα σας που οδηγούν σε βελτιωμένη παραγωγικότητα και καλύτερες σχέσεις.
Πώς ανταποκρίνεστε στα σχόλια;
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι (ενδεχομένως και εσείς ο ίδιος) αντιδρούν με έναν από αυτούς τους τέσσερις τρόπους όταν λαμβάνουν ανατροφοδότηση:
Αποδέχονται το αρνητικό μέρος της ανατροφοδότησης, αλλά προσπαθούν να το εξηγήσουν, να το δικαιολογήσουν ή να κατηγορήσουν άλλους για το πρόβλημα. Ίσως δυσκολεύονται να διαχειριστούν την κριτική ή διστάζουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Επικεντρώνονται στο θετικό μέρος και το χρησιμοποιούν για να ενισχύσουν αυτό που ήδη γνωρίζουν ότι είναι αληθινό. Αυτή η αντίδραση μπορεί να υποδηλώνει αντίσταση στην αλλαγή ή κακές δεξιότητες ακρόασης.
Εάν η ανατροφοδότηση είναι αρνητική, αποφασίζουν ότι το άτομο που τους δίνει την ανατροφοδότηση κάνει λάθος και απορρίπτουν εντελώς τα σχόλια. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να είναι επιρρεπείς σε αλαζονεία ή υπερβολική αυτοπεποίθηση.
Εάν η ανατροφοδότηση είναι απολύτως θετική, υποθέτουν ότι το άτομο που την δίνει "απλώς το λέει" ή είναι ευγενικό και δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο έπαινος είναι γνήσιος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη αυτοπεποίθησης ή αυτοεκτίμησης ή σε αισθήματα αυτοαμφισβήτησης.
Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση αυτή σημαίνει ότι η ανατροφοδότηση πιθανότατα θα αποτύχει να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντί να προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς πρέπει να αλλάξει η συμπεριφορά ή η απόδοσή τους ή τι μπορούν να κάνουν για να αξιοποιήσουν τα δυνατά τους σημεία, οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν ό,τι έκαναν και πριν, χωρίς να προβούν σε κάποια σημαντική προσαρμογή ή διόρθωση.
Χρήση του πίνακα ανατροφοδότησης
Ο Πίνακας Ανατροφοδότησης είναι ένα εργαλείο για να ξεπεράσετε τις συναισθηματικές σας αντιδράσεις στην ανατροφοδότηση, έτσι ώστε να μπορείτε να την εφαρμόσετε και να κάνετε θετικές αλλαγές στην απόδοση ή τη συμπεριφορά σας. Όπως φαίνεται στο σχήμα 1 παρακάτω, έχει τέσσερα τεταρτημόρια που αναφέρονται στους διαφορετικούς τύπους ανατροφοδότησης που λαμβάνετε. Αυτά είναι τα εξής: Θετικό/Αναμενόμενο, Αρνητικό/Αναμενόμενο, Θετικό/Αναμενόμενο και Αρνητικό/Αναμενόμενο. Τα περισσότερα σχόλια εμπίπτουν σε μία από αυτές τις κατηγορίες.
Θετικό/αναμενόμενο: συχνά έχουμε μια καλή ιδέα για το τι κάνουμε καλά, επειδή τείνουμε να λαμβάνουμε τακτικά θετική ανατροφοδότηση για αυτά τα πράγματα. Αντί όμως απλώς να ακούτε αυτόν τον οικείο έπαινο και να μην κάνετε τίποτα με αυτόν, αναρωτηθείτε:
Πώς μπορώ να γιορτάσω αυτή την πτυχή του εαυτού μου;
Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη δεξιότητα για να αυξήσω την παραγωγικότητα ή την ικανοποίηση από την εργασία μου;
Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη δεξιότητα για να βοηθήσω άλλους που δεν είναι τόσο δυνατοί σε αυτόν τον τομέα;
Αρνητικό/Αναμενόμενο: αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, συχνά γνωρίζουμε κάποιους τομείς της δουλειάς μας που χρειάζονται βελτίωση. Αν ο υπεύθυνος μας ζητήσει μια συνάντηση, το πιθανότερο είναι ότι γνωρίζουμε και περιμένουμε τι θα συζητηθεί. Στην πραγματικότητα, συχνά είμαστε πιο επικριτικοί με τον εαυτό μας απ' ό,τι οι άλλοι, αλλά απλά δεν ξέρουμε πώς να βελτιωθούμε χωρίς κάποια βοήθεια. Για να εφαρμόσετε αυτή την αναμενόμενη ανατροφοδότηση και να κάνετε μια θετική αλλαγή, ρωτήστε τον εαυτό σας:
Ποιες ενέργειες έχω ήδη κάνει για να αντιμετωπίσω αυτή την ανησυχία;
Πόσο επιτυχείς ήταν αυτές οι ενέργειες;
Τι άλλο πρέπει να εξετάσω ή/και να αλλάξω για να επιτύχω τα αποτελέσματα που θέλω;
Αν δεν κάνω αυτές τις αλλαγές, πώς θα επηρεάσει αυτό τη δουλειά ή τη ζωή μου;
Θετικό/Ανεπιθύμητο: το να λαμβάνουμε θετικά σχόλια που δεν περιμέναμε είναι σαν ένα δώρο έκπληξη. Μας δίνει ένα υπέροχο συναίσθημα όταν μαθαίνουμε κάτι θετικό για τον εαυτό μας που ήταν εντελώς απροσδόκητο. Αλλά μετά την αρχική χαρά, είναι σημαντικό να εξετάσουμε περαιτέρω αυτή την ανατροφοδότηση, ρωτώντας τον εαυτό μας:
Γιατί εξεπλάγην όταν το άκουσα αυτό;
Ποιες προηγούμενες εμπειρίες μπορεί να με έκαναν να ξεχάσω ή να απορρίψω αυτή τη δεξιότητα ή ικανότητα;
Πώς θα γιορτάσω αυτή τη νεοανακαλυφθείσα ικανότητα;
Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη δεξιότητα για να βελτιώσω τη ζωή μου;
Αρνητικό/Απροσδόκητο: Αυτή η ανατροφοδότηση είναι η πιο δύσκολη να την ακούσετε και να την κατανοήσετε. Αλλά μπορεί επίσης να είναι η πηγή μεγάλης αυτογνωσίας, αν είμαστε ανοιχτοί σε αυτήν. Η απροσδόκητη ανατροφοδότηση προέρχεται συχνά από τομείς που δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε ή δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε και μπορεί να μας κάνει να αμυνθούμε ή να βιώσουμε άλλα έντονα συναισθήματα. Ωστόσο, όταν μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να κάνουμε μεγάλα βήματα προς τα εμπρός στο ταξίδι της αυτοβελτίωσής μας. Ορισμένες περαιτέρω ερωτήσεις προς διερεύνηση περιλαμβάνουν:
Ποιες άλλες πληροφορίες χρειάζομαι για να κατανοήσω την ανατροφοδότηση;
Ποια υποστήριξη, κατάρτιση ή καθοδήγηση χρειάζομαι για να αντιμετωπίσω τις επιπτώσεις;
Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την ανατροφοδότηση για να ανακαλύψω περισσότερα για τον εαυτό μου;
Ποιο σχέδιο μπορώ να θέσω σε εφαρμογή για να κάνω μικρές, εφικτές αλλαγές βραχυπρόθεσμα;
Πώς η βελτίωση αυτή θα επηρεάσει άλλους τομείς της εργασίας ή της ζωής μου;
Αν διαχειρίζεστε ομάδα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Matrix όταν δίνετε ανατροφοδότηση στα μέλη της ομάδας σας. Μπορείτε να συζητήσετε αν αυτό που είπατε εμπίπτει στις κατηγορίες του και να επεξεργαστείτε μαζί τις ερωτήσεις.
Όταν δίνετε ή λαμβάνετε ανατροφοδότηση, χρησιμοποιήστε την για να βελτιώσετε την εμπειρία σας - και τα αποτελέσματά σας.
Comments