top of page
Search
  • Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

Φόβος & Αποτυχία : Πώς τα διαχειριζόμαστε;


Γιατί φοβόμαστε την αποτυχία;

Συνήθως δεν είναι η ίδια η αποτυχία που μας προκαλεί φόβο. Είναι τα αρνητικά αποτελέσματα και συναισθήματα που έρχονται μαζί με την αποτυχία.

Συχνά οι άνθρωποι όταν εμφανίζεται μία ευκαιρία, ρωτούν τον εαυτό τους τι θα γίνει αν αυτό δεν λειτουργήσει με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει το μυαλό τους με όλα τα πιθανά αρνητικά σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν. Όπως είναι αναμενόμενο, φθάνουν σύντομα στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη επιλογή είναι η ασφαλέστερη με αποτέλεσμα να μην επιδιώκουν την αλλαγή.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι, έχουν την τάση να επικεντρώνονται στα αρνητικά των καταστάσεων, δημιουργώντας μια «αρνητική προκατάληψη». Αυτό το είδος συμπεριφοράς προέρχεται από τους προγόνους μας ως μία άμεση διέξοδος για την επιβίωση.

Πώς ο φόβος επηρεάζει τη λήψη των αποφάσεων

Αν τελικά επηρεαζόμαστε πιο έντονα από τις αρνητικές σκέψεις που προκαλούνται από το φόβο, πώς επιδρά στον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις σε καθημερινή βάση;

Ο φόβος της αποτυχίας, ο φόβος της δικής μας ανεπάρκειας, ο φόβος να κάνουμε τις λάθος αποφάσεις και ο φόβος για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, μπορεί να επηρεάζουν τις αποφάσεις που παίρνουμε.

Ο φόβος αναζητά καταφύγιο. Είναι ο αντίποδας της προόδου. Απλά, όταν χρειαζόμαστε πιο πολύ τις νέες ιδέες, ο καθένας μας κατακλύζεται από φόβο, προσπαθώντας να αποτρέψει την απώλεια από ό,τι έχει απομείνει.

Μπορεί να μην βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, αλλά τα βασικά ένστικτα του φόβου μας, εξακολουθούν να ελέγχουν το πώς βλέπουμε τα πιθανά αποτελέσματα των αποφάσεών μας.

Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα όνειρα και τους στόχους. Παρά το γεγονός ότι τα θετικά μπορεί να αντισταθμίζουν τα αρνητικά στο τέλος, μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε πέρα από τα αρνητικά και να δεσμευτούμε στις αποφάσεις που θέλουμε πραγματικά. Ο φόβος μας παραλύει προτού καν έχουμε ακόμα την ευκαιρία για να ξεκινήσουμε.

Υπάρχουν 3 αποδεδειγμένες στρατηγικές για να ξεπεράσετε το φόβο και να ζήσετε τη ζωή που θέλετε:

1. Αλλαγή των αντιλήψεων της αποτυχίας Η αποτυχία δεν είναι το τέλος - είναι ένα μέρος της ιστορίας σας. Είναι φυσικό μέρος της ανάπτυξης. Και θα πρέπει, κατά καιρούς, να αντιμετωπίζεται ως θετικό, όχι ως αρνητικό. Με την αλλαγή της αντίληψης για την αποτυχία σας μπορείτε να μάθετε να σταματήσετε να φοβάστε.

2. Βρείτε ένα ειδικό να σας βοηθήσει Το καλό με τους ειδικούς είναι ότι είναι αποστασιοποιημένοι από το φόβο, έχουν πιθανότατα αγωνιστεί με το φόβο σε κάποιο σημείο και τον έχουν νικήσει, μπορούν να σχετιστούν με τη θέση που βρίσκεστε και να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε και να υπερβείτε τις δυσκολίες σας.

3. Κάντε μια κατανομή των στόχων σας Φανταστείτε για λίγο το εξής: να μην μπορούσατε να αποτύχετε. Ποιος θα ήσασταν; Πού θα πηγαίνατε; Και τι θα κάνατε; Η αφαίρεση των σκέψεων της αποτυχίας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε τι ακριβώς θέλετε από τη ζωή. Αφιερώστε λίγο χρόνο να καθίσετε και να σκεφτείτε την ευρύτερη εικόνα: Τι όνειρο θέλετε να κυνηγήσετε; Και αν δεν θα μπορούσατε να αποτύχετε, τι θα κάνατε; Μόλις γνωρίσετε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, «κόψτε» τα όνειρά σας σε μικρότερα, πιο εφικτά κομμάτια και ξαφνικά θα δείτε ότι τελικά δεν φοβάστε και τόσο πολύ. Εάν ο στόχος σας είναι να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, αλλάξτε το σε τι θα ήθελα να ρωτήσω ένα ιδιοκτήτη επιχείρησης. Αυτός ο δεύτερος στόχος φαίνεται πολύ λιγότερο τρομακτικός. Με την κατανομή των στόχων, υπάρχουν λιγότερα να φοβάστε με κάθε βήμα κατά μήκος της διαδρομής.

Προσδιορίστε την αρχική αιτία του φόβου σας

Κάντε ένα βήμα πίσω και αναρωτηθείτε: Τι φοβάμαι πραγματικά; Η αποτυχία είναι ένας αρκετά ασαφής όρος και η βασική αιτία του φόβου της αποτυχίας κάποιου είναι συχνά κάτι πιο απτό, όπως:

  • Φοβάμαι πως δε θα βγάλω αρκετά χρήματα

  • Φοβάμαι πως δεν έχω αρκετή αυτοπεποίθηση να πουλήσω την ιδέα μου

  • Φοβάμαι να ξεκινήσω κάτι καινούργιο

Για να κάνετε κάτι μεγάλο, είτε αυτό είναι να ταξιδέψετε τον κόσμο ή να αφήσετε τη δουλειά σας για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή να κυνηγήσετε τα πιο τρελά σας όνειρά, θα πρέπει να ξεπεράσετε κάτι εξίσου μεγάλο: Το φόβο.

Με την κατανόηση της αιτίας του φόβου σας, έχετε ήδη κάνει το πρώτο βήμα προς τη ζωή που θέλετε.

Οπότε αναρωτηθείτε ξανά: τι φοβάστε;

13 views0 comments

Comments


bottom of page