top of page
Search
  • Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

Working from Home

Updated: Oct 25, 2020

Πλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να εργαστούν από το σπίτι, υπάρχουν όμως και μερικές περιστάσεις όπως αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες με τον ιό COVID-19 που μπορούν πραγματικά να αναγκάσουν τους ανθρώπους να εργαστούν θέλοντας και μη από απόσταση. Ενώ αυτό λοιπόν μπορεί να έχει αρκετά προνόμια, όπως το να μην χρειάζεται η μετακίνηση, έχει επίσης μερικές πραγματικές προκλήσεις επειδή υπάρχει λιγότερο σαφής δομή και πλαίσιο.

Από τη μια πλευρά θα μπορούσατε να εργαστείτε πάρα πολύ και να επικεντρωθείτε πολύ σκληρά στη δουλειά σας με αποτέλεσμα το burn out. Ή θα μπορούσε να συμβεί και το αντίθετο. Να είναι δύσκολο να εστιάσετε και να κάνετε όσα πραγματικά θέλετε να κάνετε. Το κλειδί για την υπέρβαση των δύο αυτών προκλήσεων είναι να ορίσετε όρια γύρω από τον χρόνο και τον χώρο σας.


Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε στον εαυτό σας έναν χώρο εργασίας μακριά από ο,τιδήποτε θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή σας. Αυτό σημαίνει μακριά από την τηλεόραση, μακριά από δυνατή μουσική ή την κουζίνα. Επίσης, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο το να κλείσετε την πόρτα έτσι ώστε να μην είστε ορατοί.

Το δεύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα και να το ακολουθήσετε πιστά. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε συνθήκες σαν να εργαζόσασταν κανονικά. Γι 'αυτό σηκωθείτε στην ώρα σας, πάρτε το πρωινό σας και καθίστε με τον υπολογιστή σας. Επιπλέον, μια καλή πρακτική θα ήταν να ορίσετε τι είναι αποδεκτό και τι μη αποδεκτό να κάνετε κατά τις ώρες γραφείου. Έτσι, για παράδειγμα, όταν βρίσκεστε στη δουλειά, δεν μπορείτε να παίζετε με το κινητό σας ή να βλέπετε βίντεο στο YouTube. Επομένως, μην τα κάνετε ενώ δουλεύετε από το σπίτι. Πραγματικά εστιάστε στην εργασία σας. Τέλος, έχοντας εργαστεί για αρκετές ώρες ακόμα κι αν είστε στη μέση ενός project, μην το ολοκληρώσετε διότι θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε με μεγαλύτερη κινητοποίηση την επόμενη μέρα.

Το τρίτο πράγμα που θα σας βοηθήσει πολύ είναι το να θέσετε όρια. Οι άνθρωποι κατά πάσα πιθανότητα που θα σας δουν στο σπίτι θα σας αντιμετωπίσουν σαν να παίρνετε ρεπό. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή. Όσο περισσότερο λοιπόν σας βλέπουν να είστε συγκεντρωμένοι στην εργασία που κάνετε τόσο πιο εύκολα θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι είναι χρόνος κατά τον οποίο εστιάζετε αλλού παρόλο που βρίσκεστε στο σπίτι.

Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, μπορεί να νιώσετε σαν να μην πετύχατε αρκετά. Είναι κάτι αρκετά φυσιολογικό σε πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται έτσι όταν εργάζονται από το σπίτι. Γι 'αυτό το τελευταίο πράγμα που είναι πραγματικά σημαντικό να κάνουμε όλοι είναι να αναγνωρίζουμε τις επιτυχίες μας. Θα βοηθήσει πολύ το να γράψετε όλες τις υποχρεώσεις που είχατε για εκείνη την ημέρα και ολοκληρώσατε και να τις διαβάσετε. Αυτοί οι καθημερινοί υπενθυμιτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι επειδή μπορούν να δημιουργήσουν έναν «ενάρετο κύκλο».

Κάθε φορά λοιπόν που θα χρειάζεται να εργαστείτε από το σπίτι, αυτές οι συνήθειες μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε λίγο πιο εστιασμένοι και πιο αποδοτικοί μέσα στην ημέρα σας. Δεν είναι εύκολο, όμως ένα δομημένο πρόγραμμα και σαφή όρια μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα και κατά συνέπεια να αυξήσουν και την κινητοποίησή μας.

bottom of page