top of page
Search
  • Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

Η θετική σκέψη αρκεί;


Η θετική σκέψη είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα εμπόδια, να αντιμετωπίσετε τον πόνο και να επιτύχετε νέους στόχους. Τα οφέλη της οπτικής από τη φωτεινή πλευρά έχουν τεκμηριωθεί σαφώς. Ερευνητικές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι τείνουν να απολαμβάνουν αυξημένη οικογενειακή ικανοποίηση, καλύτερη σωματική υγεία και υψηλότερα εισοδήματα.


Η φήμη για τα οφέλη της θετικής σκέψης, ωστόσο, οδήγησε σε κάποια δυνητικά επιβλαβή παρανόηση σχετικά με την ιδέα.


Θετική σκέψη έναντι μη ρεαλιστικών προσδοκιών


Η εστίαση στο θετικό γίνεται αυτοκαταστροφική όταν οι άνθρωποι δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Ακριβώς όπως δεν είναι υγιές να κάνουμε υπερβολικά αρνητικές σκέψεις, οι υπερβολικά θετικές σκέψεις μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβείς. Εάν υπερεκτιμήσετε πόσο θετικό αντίκτυπο θα έχει μια αλλαγή στη ζωή σας, μπορεί να καταλήξετε απογοητευμένος όταν η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στη φαντασία.


Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να φανταστεί ότι η επίτευξη ενός στόχου θα οδηγήσει σε απεριόριστη ευτυχία. Λέγοντας πράγματα όπως, "Θα επικεντρωθώ σε όλα τα θετικά πράγματα που θα συμβούν όταν χάσω βάρος - θα έχω περισσότερους φίλους, θα κερδίσω περισσότερα χρήματα και θα μπορέσω να γνωρίσω το άτομο των ονείρων μου", ένα άτομο ωραιοποιεί το πιθανό αποτέλεσμα. Οι ρεαλιστικές προσδοκίες, παρά οι υπερβολικά αισιόδοξες, είναι πιο χρήσιμες για την επίτευξη - και τη διατήρηση - στόχων.


Υπάρχει ακόμη και έρευνα που υποδηλώνει ότι η σκέψη πολύ θετικά για την πιθανότητα επιτυχίας σας μπορεί να μειώσει το κίνητρό σας για την επίτευξη ενός στόχου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Social Psychology διαπίστωσε ότι οι πιο θετικές φαντασιώσεις για το μέλλον προέβλεπαν κακή επίτευξη - όταν οι άνθρωποι φαντάστηκαν ένα εξιδανικευμένο μέλλον, στην πραγματικότητα είχαν λιγότερη ενέργεια και κίνητρα για να μετατρέψουν αυτήν τη φαντασία σε πραγματικότητα.


Οι θετικές σκέψεις δεν διαθέτουν μαγικές δυνάμεις


Κάπου στην αρχή, η θετική σκέψη φαίνεται να συγχέεται με τη μαγική σκέψη. Υπάρχει μια ιδέα ότι αν σκέφτεσαι αρκετά θετικά, μπορείς να κάνεις κάτι να συμβεί, ωστόσο όλη η θετική σκέψη στον κόσμο δεν θα προσφέρει καλή τύχη ούτε θα αποτρέψει την τραγωδία να χτυπήσει.


Αν και η θετική σκέψη εξυπηρετεί σίγουρα πολλούς σκοπούς –όπως μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε δύσκολες συνθήκες– η αισιοδοξία δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα μιας κατάστασης.


Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντέχετε την ελπίδα ή να κοιτάτε τη φωτεινή πλευρά. Αλλά το να παραπλανηθείτε για να πιστέψετε, "Εάν σκέφτομαι αρκετά θετικά, όλα θα λειτουργήσουν", δεν είναι ρεαλιστικό. Ο ιδεαλισμός δεν αποτρέπει τα προβλήματα.


Η θετική σκέψη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη θετική δράση


Δεν θα μπαίνατε σε ένα αυτοκίνητο λέγοντας, "Δεν πρόκειται να φορέσω τη ζώνη ασφαλείας σήμερα. Αντ 'αυτού, απλά θα σκεφτώ θετικά για την ασφαλή άφιξη στον προορισμό μου." Δυστυχώς όμως έτσι ακριβώς μερικοί άνθρωποι κάνουν στη ζωή τους. Φαίνεται να πιστεύουν ότι μόνο με θετική σκέψη τα καλά πράγματα θα συμβούν.

Ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης μπορεί να πει, "Απλώς θα σκεφτώ θετικά τα έσοδά μας για το δεύτερο εξάμηνο του έτους", ή ένας μαθητής μπορεί να πει, "Απλώς θα σκεφτώ θετικά για τις εξετάσεις μου." Εάν σταματήσουν να συνδυάζουν τη θετική σκέψη τους με τη θετική δράση, είναι απίθανο να δουν θετικά αποτελέσματα.


Η υπερβολική εμπιστοσύνη δεν είναι ίδια με την υγιή θετική σκέψη. Η υπερεκτίμηση της ικανότητάς σας να επιτύχετε τους στόχους σας θα μπορούσε να σας εμποδίσει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να προετοιμαστείτε για την επιτυχία. Ως αποτέλεσμα, η «θετική σκέψη» σας θα μπορούσε να αποτύχει και να σας αφήσει να αισθάνεστε απροετοίμαστοι για την πραγματικότητα της κατάστασης.


Δημιουργήστε μια θετική αλλά ρεαλιστική άποψη του κόσμου


Η αισιοδοξία και η ελπίδα εξυπηρετούν χρήσιμους σκοπούς. Αλλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της θετικής σκέψης και της αυθαίρετης αυταπάτης να πιστεύουμε ότι όλα θα είναι τέλεια. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές για την ανάπτυξη μιας "ρεαλιστικής αλλά αισιόδοξης" προοπτικής:

  • Μην υποτιμάτε την προσπάθεια που απαιτείται για την επιτυχία.

Η θετική σκέψη δεν σημαίνει ότι μπορείτε να αγνοήσετε τη σκληρή δουλειά που απαιτείται για την επίτευξη των στόχων σας. Αντί να σκεφτώ, "Θα γίνω ο καλύτερος", προσπαθήστε να σκεφτείτε, "θα δουλέψω σκληρά για να κάνω το καλύτερο δυνατό."

  • Προβλέψτε τα εμπόδια που ενδέχεται να συναντήσετε στην πορεία.

Η σκέψη, "Τίποτα δεν θα με εμποδίσει ", μπορεί να σας κάνει να παραβλέψετε τις πραγματικότητες που πιθανώς θα συναντήσετε. Είναι απίθανο να φτάσετε εκεί που θέλετε χωρίς να συναντήσετε εμπόδια στο δρόμο. Να είστε πρόθυμοι να αναγνωρίσετε τις προκλήσεις που πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε και να αποδεχτείτε ότι η επιτυχία μπορεί να απαιτεί πολλές αποτυχημένες προσπάθειες πριν φτάσετε εκεί.

  • Αποφασίστε να διατηρήσετε μια θετική στάση παρά το αποτέλεσμα.

Η υγιής θετική σκέψη είναι να κάνετε μια συνειδητή επιλογή για να είστε θετικοί για τη ζωή σας . Αντί να εστιάζετε αποκλειστικά σε ό,τι χρειάζεστε για να κάνετε τη ζωή σας καλύτερη στο μέλλον, σκεφτείτε όλα τα πράγματα που πρέπει να είστε ευγνώμονες τώρα.

Η θετική σκέψη είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που έχετε για να επιτύχετε τους στόχους σας. Αν ολόκληρο το σχέδιό σας για το μέλλον στηρίζεται στη φαντασία ενός βέλτιστου αποτελέσματος, μπορεί να αισθανθείτε απογοητευμένοι. Συνδυάστε τη θετική σκέψη με τη θετική δράση και θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε θετικά αποτελέσματα.


Πήγη: www.psychologytoday.com

25 views0 comments
bottom of page