top of page
Search
  • Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

Νέο εργασιακό μοντέλο & Career Coaching

Updated: Sep 8, 2020

Όπως στη ζωή έτσι και στην καριέρα όλα μεταβάλλονται. Όπως στη φύση έτσι και στην επαγγελματική ζωή δεν επιβιώνει ο δυνατός αλλά ο ικανός να προσαρμοστεί στις αλλαγές. Το νέο εργασιακό μοντέλο το οποίο φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αλλάζει τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, φέρνει μεγάλες προκλήσεις αλλά και μεγάλες ευκαιρίες, όμως προϋποθέτει πολλές και διαφορετικές δεξιότητες. Μέσα από το Career Coaching μπορούν να φωτιστούν βασικοί πυλώνες για την επαγγελματική εξέλιξη του ατόμου όπως η αξία της εκπαίδευσης μέσω της Δια Βίου Μάθησης, η έννοια της προσαρμοστικότητας, η διαχείριση των μεταβάσεων της ζωής ως απαραίτητη δεξιότητα διαχείρισης της σταδιοδρομίας, η αξιοποίηση των τυχαίων γεγονότων («ετοιμότητα στο τυχαίο») μια δεξιότητα η οποία μπορεί να βελτιώσει την προσωπική και επαγγελματική ζωή ατόμου καθώς και η διαχείριση του χρόνου αλλά και ο ίδιος ο χρόνος μέσα από τον τρόπο που σκεφτόμαστε για αυτόν.


Η συνεχής εκπαίδευση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων είναι παράγοντες που βοηθούν στην εξέλιξη και την επιβίωση. Επιπλέον, η θεωρητική κατάρτιση βοηθά το άτομο να μάθει να σκέφτεται, να γνωρίζει το υπόβαθρο του αντικειμένου του και να είναι σε θέση να μπορεί να αναζητήσει και να αναγνωρίσει τις αιτίες των πραγμάτων.


Το νέο μοντέλο εργασίας καλεί το άτομο να ανταποκριθεί σε πολλές προκλήσεις και η προσαρμοστικότητα είναι αυτή που θα το βοηθήσει να ανταπεξέλθει. Η προσαρμοστικότητα δε συνεπάγεται απώλεια των ορίων και παραίτηση από τις προσδοκίες μας, αλλά αναπροσαρμογή και επαναπροσδιορισμό αυτών. Επίσης, η προσαρμοστικότητα δε συνεπάγεται ότι το άτομο θα αλλοτριωθεί από την εκάστοτε κατάσταση ή ότι θα στέκεται παθητικά, διότι αυτό θα έκανε το άτομο υποχωρητικό. Ο άνθρωπος που είναι προσαρμοστικός στέκεται δυναμικά, σκέφτεται και παράλληλα τείνει εκεί που θέλει και ευθυγραμμίζει αυτό που συμβαίνει στο περιβάλλον με τις δικές του προσδοκίες, εστιάζοντας στη λύση.


Καμία επαγγελματική πορεία δεν μπορεί να είναι γραμμική, να είναι ευθεία. Είναι μια διαδρομή γεμάτη στροφές και εμπόδια. Όλα τα εμπόδια όμως μπορούν, όταν το άτομο τα διαχειρίζεται με αυτοπαρατήρηση και είναι εστιασμένο στον στόχο, να μετουσιωθούν σε εμπειρίες και οι εμπειρίες αυτές το κάνουν πιο ανθεκτικό.


Τα άτομα χρειάζεται τόσο να μπορούν να δημιουργήσουν απρόοπτα γεγονότα όσο και να είναι σε θέση να βρουν τρόπους για να επωφεληθούν από αυτά, αναπτύσσοντας 4 αναγκαίες δεξιότητες σταδιοδρομίας:

  • Περιέργεια, για την ανακάλυψη νέων μαθησιακών εμπειριών

  • Επιμονή, για την αντιμετώπιση των εμποδίων & την αντιμετώπιση ποικίλων περιστάσεων και γεγονότων

  • Ευελιξία, ως ικανότητα προσαρμογής στις νέες καταστάσεις

  • Αισιοδοξία, για τη μεγιστοποίηση των οφελών από απρογραμμάτιστες εκδηλώσεις

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει λάθος ή σωστό timing στην καριέρα. Υπάρχει η διαχείριση του χρόνου και κυρίως αποφάσεις που βασίστηκαν σε ένα στρατηγικό πλάνο και που αξιολογήθηκαν πριν παρθούν και αποφάσεις που πάρθηκαν χωρίς πλάνο.

bottom of page