top of page
Search
  • Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

Πώς να μη σκέφτεσαι τη δουλειά στις διακοπές




Είτε αγαπάς, είτε όχι τη δουλειά σου, συχνά σε απασχολεί κι όταν δεν είσαι εκεί. Μπορεί να σκέφτεσαι ένα απαιτητικό project, έναν δύσκολο πελάτη ή έναν συνάδελφο. Μπορεί να σε απασχολεί το επόμενο meeting, το feedback που έλαβες ή η επικοινωνία με τον manager σου. Ωστόσο, η περίοδος των διακοπών είναι για ανάκτηση δυνάμεων, για ψυχαγωγία, για να έρθουμε πιο κοντά σε αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και στον εαυτό μας. Να σκεφτούμε ξανά τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τους στόχους μας.

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο για έναν επαγγελματία να αποβάλει από το μυαλό του όσα σχετίζονται με την εργασία του, ιδιαίτερα αν έχει πάθος για αυτήν και μεγάλη κινητοποίηση. Όμως από κάποιο σημείο και μετά, η συνεχής ενασχόληση δεν ωφελεί. Αυτό το σημείο είναι όταν θα βρεθεί να στέλνει emails ή να μιλά στο τηλέφωνο για δουλειά ενώ μπορεί να βρίσκεται σε ένα τραπέζι, όταν θα σκέφτεται τις υποχρεώσεις του ενώ είναι στην παραλία, όταν η επικοινωνία του με άλλους θα είναι κουραστική γιατί θα μιλά μόνο για δουλειά. Με άλλα λόγια, η συμπεριφορά αυτή μπορεί να προκαλεί στο άτομο επιπλέον άγχος, κούραση και να μην το κάνει τόσο ευχάριστο συνομιλητή. Πώς μπορούμε να μετριάσουμε ή και να αποφύγουμε τη συνήθεια αυτή;

1. Δημιουργήστε χρήσιμες μεταβατικές συνήθειες

Η επιστροφή στο σπίτι είναι μία πράξη που μας απομακρύνει από το γραφείο. Προσθέστε μια νέα δραστηριότητα, κάτι δημιουργικό, κάτι που θα αναδείξει και άλλες πτυχές της προσωπικότητάς σας, πέρα και έξω από την επαγγελματική ιδιότητα. Επίσης, μπορείτε να εστιάσετε την προσοχή σας σε άλλους ανθρώπους και στις ανάγκες τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εξοικειωθείτε και με άλλες συνήθειες τις οποίες θα κάνετε σταδιακά μέρος της συμπεριφοράς και της καθημερινότητάς σας και να τις εφαρμόζετε και κατά την περίοδο των διακοπών.

2. Δώστε στο μυαλό σας ένα διαφορετικό πρόβλημα να λύσει

Αν το μυαλό σας συνεχώς γυρίζει στη δουλειά, διοχετεύστε αυτήν την ενέργεια σε κάτι άλλο. Χρησιμοποιήστε το χρόνο για να σκεφτείτε τον επόμενο στόχο σας και πώς μπορείτε να τον πετύχετε, μια επιθυμία που θα θέλατε να εκπληρώσετε και τον τρόπο, κάτι που θέλετε να οργανώσετε τους επόμενους μήνες, ή ακόμα και το πώς θα μπορούσατε να βοηθήσετε κάποιον άλλο σε ένα πρόβλημά του.

3. Ορίστε εσείς τον χρόνο για άγχος και προβληματισμό

Κοινώς, προγραμματίστε ένα διάστημα προβληματισμού ή και πίεσης. Ορίστε τον χρόνο που θα απαντήσετε στα emails σας, που θα κάνετε τα επαγγελματικά σας τηλεφωνήματα ή και που θα δουλέψετε στον υπολογιστή. Επιλέξτε έξυπνες στρατηγικές, έτσι ώστε να ασχοληθείτε μεν με την εργασία σας αλλά και να διατηρήσετε την ψυχική σας ισορροπία και λειτουργικότητα.

Προσπαθήστε να αποκτήσετε συνείδηση αυτής της διαδικασίας / νέας συμπεριφοράς, αυτού του εσωτερικού διαλόγου, όπου όταν αντιλαμβάνεστε, τη στιγμή που το βιώνετε. ότι ασχολείστε με την εργασία σας σε λάθος χρόνο και τόπο, θα μπορείτε να επέμβετε στην ποιότητα των σκέψεων, στη ροή των συναισθημάτων και στις ενέργειές σας. Αυτά με τη σειρά τους θα καθορίσουν αυτόματα τη δράση στην καθημερινότητά σας και εν προκειμένω στις διακοπές σας!

87 views0 comments
bottom of page