top of page
Search
  • Writer's pictureNaya Antoniou | Career, Executive & Business Coach

Άγχος επίδοσης, αυτο-εμπιστοσύνη και αυτο-αποτελεσματικότητα

Updated: Sep 8, 2020

Άγχος επίδοσης βιώνουμε όταν έχουμε να φέρουμε εις πέρας μια δοκιμασία η οποία απαιτεί έκθεση στο κοινό ή που για αυτήν θα αξιολογηθούμε. Μια τέτοια δοκιμασία από μόνη της είναι αγχογόνα.


Όταν λοιπόν μας μπλοκάρει ή μας καταβάλλει το άγχος τα πιο συνήθη συμπτώματα που βιώνουμε είναι: σύγχυση, δυσφορία, απώλεια συγκέντρωσης, εφίδρωση, ζάλη, φόβος ή πανικός.


Πώς διαχειριζόμαστε λοιπόν μια τέτοια κατάσταση;

Εκείνη τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολο και για αυτόν τον λόγο χρειάζεται πρόληψη. Η πρόληψη μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Σωστή προετοιμασία

Με μια καλά οργανωμένη, μεθοδική και συνεπή προετοιμασία ενισχύεται η αίσθηση της αυτό-αποτελεσματικότητας, ότι δηλαδή είμαστε σε θέση να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία το έργο που έχουμε να επιτελέσουμε.

  • Εξάσκηση

Μπείτε στη διαδικασία να επιτελέσετε αρκετές φορές το όποιο έργο θα κληθείτε να φέρετε εις πέρας σαν να είναι η στιγμή της αξιολόγησης.

  • Αντλείστε δύναμη και παραδειγματιστείτε από παρελθοντικές σας επιτυχίες

Θυμηθείτε ποια θετικά χαρακτηριστικά και δεξιότητές σας χρησιμοποιήσατε σε παρελθοντικές σας επιτυχίες και μελετήστε πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήστε ξανά.

  • Αλλάξτε πρόσημο στις αρνητικές σκέψεις και διατυπώσεις

Η συγκεκριμένη τεχνική θα σας βοηθήσει σταδιακά να αλλάξετε κάποιες από τις βεβαιότητές σας και θα αναδείξει τις φωτεινές πλευρές μιας κατάστασης ή τα θετικά στοιχεία του εαυτού.

Η δημιουργία νέας αφήγησης για μια εμπειρία ή για τον εαυτό θα αναδείξει ένα πιο θετικό πλαίσιο και έτσι θα προκαλέσει αλλαγή στη σκέψη και τη συμπεριφορά.

  • Οραματιστείτε την επιτυχία

Ο εγκέφαλός μας λειτουργεί με φαντασιώσεις. Οραματιστείτε λοιπόν το δικό σας μελλοντικό σενάριο όπου θα έχετε επιτύχει τον στόχο σας. Όταν θα έχετε φτιάξει αυτήν την εικόνα στο μυαλό σας θα είναι πιο εύκολο να αναλάβετε δράση για να υλοποιήσετε τον στόχο σας διότι θα έχετε δημιουργήσει θετική αίσθηση για τον εαυτό σας.

  • Στρατηγικό πλάνο

Εντοπίστε ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να σας οδηγήσουν στην επιτυχία και ποιοι μπορούν να την απειλήσουν. Έπειτα αξιολογείστε ποιοι από αυτούς είναι στον έλεγχό σας και ποιοι όχι και αναλάβετε δράση για όσους μπορείτε να περιορίσετε.

  • Τεχνικές χαλάρωσης

Υιοθετείστε μια διαδικασία με τεχνικές χαλάρωσης, με οραματισμό και ασκήσεις αναπνοής πριν από όποιο έργο έχετε να επιτελέσετε. Συγκεντρωθείτε στον εαυτό σας και στις δυνάμεις σας και εξασκηθείτε στο να αυτο-ρυθμίζεστε σε καταστάσεις που μπορεί να παράγουν στρες.

Εν κατακλείδι, να αναφέρουμε πώς όλες αυτές οι τεχνικές μπορούν να αντισταθμίσουν το άγχος που αφορά το επίπεδο της επίδοσης, όχι όμως το άγχος το οποίο πηγάζει από ελλειμματική γνώση για το αντικείμενο, καθότι αυτό είναι δύσκολο να καλυφθεί ψυχολογικά.


bottom of page